Ohjeita kansalaisille koronaviruksesta

Tällä hetkellä Suomessa varaudutaan laajempaan koronavirusepidemiaan. Epidemia tulee etenemään eri tahdissa eri puolilla maata. 

Tälle sivulle on koottu ohjeita miten voit omalla toiminnallasi hillitä koronaviruksen leviämistä ja lievittää siitä aiheutuvaa huolta sekä miten toimit, jos sairastut tai läheisesi sairastuu.

Sivun sisältö:

Suojele itseäsi ja läheisiäsi

Jokainen voi omalla toiminnallaan hidastaa koronaviruksen leviämistä. Sosiaalisten kontaktien vähentäminen on nyt tärkeää myös terveille ihmisille, koska siten hidastetaan epidemian leviämistä. Vältä siis ihmisjoukkoja ja tungoksia ja pidä vähintään metrin etäisyys kanssaihmisiin. Omaa ja läheistensä tartuntariskiä voi myös alentaa huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta.

  • Pese kädet vedellä ja saippualla usein ja huolellisesti, ainakin 20 sekunnin ajan.
  • Käytä alkoholipohjaista käsihuuhdetta, jos et voi pestä käsiäsi.
  • Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.
  • Yski ja aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan ja laita nenäliina heti roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yksi tai aivasta hihaan, älä käsiisi.
  • Ohjeita: Käsienpesu ja yskiminen Jos kaikesta huolimatta sairastut, jää kotiin lepäämään.

Jos sairastut tai läheisesi sairastuu

Koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion. Oireita voivat olla yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut ja päänsärky. Pelkästään oireiden perusteella ei voi päätellä, onko hengitystietulehduksen aiheuttaja koronavirus vai joku muu virus tai bakteeri. 

Jos epäilet koronavirusta, tee oireiden arviointi Omaolo-palvelussa.

Suurin osa sairastuneista saa vain lievän taudin. Lääkärin tekemää taudinmääritystä ei aina tarvita, sillä lievä tauti paranee kotihoidossa viikossa tai parissa.

Jos oireesi ovat lievät etkä kuulu riskiryhmään, lepää ja sairasta rauhassa kotona, kunnes oireesi ovat loppuneet. Lieviä oireita ovat nuha, yskä, kurkkukipu, lihassärky tai kuume. Vältä sosiaalisia kontakteja. Sosiaalisten kontaktien vähentäminen on tärkeää myös terveille ihmisille, koska siten hidastetaan epidemian leviämistä. 

Koronavirustaudin kotihoito-ohjeissa on toimintaohjeita, jos olet itse sairaana tai hoidat sairastunutta läheistäsi. Annamme myös vinkkejä tartuntariskin pienentämiseen sekä kodin puhtaanapitoon.
Ohjeet koronavirustaudin COVID-19 kotihoitoon

Soita terveyskeskukseen, jos sinulle tai läheisellesi tulee vakavia oireita kuten hengenahdistusta ja yleistila heikkenee.

Riskiryhmään kuuluvien tulee ottaa muita herkemmin yhteyttä terveyskeskukseen tai lääkäriin. Jos kuulut riskiryhmään, soita pikaisesti terveyskeskukseen, jos 

  • sinulle nousee äkillinen kuume (yli 38 astetta tai yli) ja
  • tautiin liittyy kurkkukipua ja/tai yskää.

Ota aina ensimmäiseksi yhteyttä terveydenhuoltoon puhelimitse ja toimi saamiesi ohjeiden mukaan. Vakavien oireiden ilmaantuessa soita heti omaan terveyskeskukseen tai päivystykseen. Hätätilanteessa soita hätänumeroon 112.
Koronavirustauti: Milloin on hakeuduttava hoitoon

Lue lisää koronavirus COVID-19-taudista


Koronavirus ja riskiryhmät

Tehokkailla torjuntatoimilla ja jatkotartuntojen ehkäisyllä voidaan vähentää etenkin iäkkäiden ja perussairauksista kärsivien sairastumista. Perussairauksia ovat esimerkiksi diabetes, korkea verenpaine tai sydän- ja verisuonitauti. 
Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät

Mitä yli 70-vuotiaan pitää ottaa huomioon koronavirustilanteessa? (Valtioneuvosto)


Ohjeita raskaana oleville

Sairastuneiden joukossa on toistaiseksi ollut vähän raskaana olevia naisia. Tähänastisen kokemuksen perusteella näyttää siltä, että raskaana olevien riski saada vakava koronavirustauti ei ole suurempi kuin muilla samanikäisillä naisilla.

Vastauksia koronavirustaudin mahdollisista vaikutuksista raskauteen, sikiöön tai vastasyntyneeseen on koottu Usein kysyttyjä kysymyksiä -sivuille.Koronavirus ja lapset

Nykytiedon mukaan lapset eivät sairastu aikuisia helpommin COVID-19-koronavirusinfektioon. Suurin osa tapauksista on raportoitu aikuisilla ja myös aiemmissa koronavirusepidemioissa (SARS, MERS) lasten infektiot olivat harvinaisia.

Lasta voi suojata infektiolta samalla tavoin kuin aikuisiakin.

Katso myös lapsiin liittyvät vastaukset Usein kysyttyjä kysymyksiä -sivuilla.
Koronavirus voi aiheuttaa myös huolta

On normaalia, että koronaviruksen leviäminen herättää huolta sekä aikuisissa että lapsissa. Olemme koonneet ohjeita, joilla omaa ja läheisten pelkoa ja huolta voi lievittää. Ne pohjautuvat Maailman terveysjärjestö WHO:n ohjeisiin.
Koronavirus voi ahdistaa sekä aikuista että lasta – Näin pidät itsestäsi ja läheisistäsi huolta

Myös Suomen Unicef ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto ovat koonneet sivuilleen vinkkejä, miten koronaviruksesta kannattaa puhua lasten kanssa.

Miten puhua lapsen kanssa koronaviruksesta? 8 vinkkiä (Suomen Unicef) 

Lapset puhuvat koronasta, mitä aikuinen voi tehdä? (Mannerheimin Lastensuojeluliitto)

Ajankohtaista koronaviruksesta COVID-19

Usein kysyttyä koronaviruksesta COVID-19. Tietoa mm. matkustukseen liittyen.