Kuinka luoda nuorisojaosto? 5 askelta

Eivätkö nuoret lähde yhdistykseenne mukaan? Eikö nuoria näytä kiinnostavan teidän toimintanne? Onko yhdistyksenne jäsenten keski-ikä 50+?

Nuorisojaosto on nuorten toteuttama työryhmä, joka toimii yhdistyksen sisällä. Jaosto hoitaa yhdistyksen tehtäviä ja tekee projekteja – nuorten näkökulmasta. Nuorisojaosto on läheisessä yhteydessä hallituksen kanssa, mutta toimii erillään. Kuitenkin jaoston edustajan kuuluu käydä hallituksen kokouksissa antamassa nuorisojaoston mielipiteiden kuulua, ja tällöin hallituksen on otettavan jaoston mielipide käsittelyyn tasa-arvoisena muiden joukossa.

Tämä malli on pieni apu jokaiselle ongelmatilanteessa olevalle yhdistykselle. Helpoin tapa saada nuorta verta yhdistystoimintaanne on luoda yhdistyksellenne nuorisojaosto.

1. Yhteinen päätös Yhdistyksen hallitus päättää kokouksessaan nuorisojaoston perustamisesta. Jaosto luodaan yhteisestä päätöksestä, olkoon lähtökohtana sitten yhdistyksen tai nuorten oma aloite. Yhdistys päättää, mitä varten nuorisojaosto luodaan, mitä se pääsääntöisesti tekee (tapahtuma, tapaamisia, koulutuksia vai jotain ihan muuta), miten se toimii hallituksen kanssa yhteistyössä, miten ne jakavat tehtäviä ja mitkä tehtävät ovat yhteisiä.
 
2. Hallitus määrittää Hallitus määrittää jaostoon liittyvät asiat. Näihin kuuluvat muun muassa se, kuka voi olla jäsenenä nuorisojaostossa, mahdollinen jäsenmaksu, päätäntävalta ja rahankäyttö. Nuorisojaostolla on myös hyvä olla oma pankkitili rahaliikennettää varten. Eihän jaosto voi tehdä mitään konkreettista ilman rahaa! Hallitus päättää myös, millainen jäsenyys nuorilta vaaditaan yhdistyksessä ja onko nuorisojaoston puheenjohtaja samalla yksi yhdistyksen hallituksen jäsenistä, jolloin hänellä on myös äänioikeus kokouksissa.
 
3. Ohjesääntö ja toimintasuunnitelma Ennen perustamista nuorisojaostoa varten on tehtävä ohjesääntö. Se määrittää jaoston toimintaperiaatteet, vastuut ja velvoitteet. Jaostolla tulee myös olla toimintasuunnitelma ja talousarvio.
 
4. Hallitus hyväksyy Yhdityksen hallituksen tulee hyväksyä ohjesäännöt ja päätös nuorisojaoston perustamisesta. On hyvä muistaa, että yhdistys on viimekädessä vastuussa jaoston toiminnasta ja rahankäytöstä, vaikka nuoret jaostoa pyörittävätkin.
 
5. Nuorissa on voimaa! Kun viralliset päätökset ja suunnitelmat ovat takana, on aika tavoittaa nuoret. Jos jaoston idea on lähtenyt nuorilta, ryhmä saadaan varmasti helposti kasaan.
Jos innokkaita nuoria ei vielä näy, helpointa on lähestyä nuoria sosiaalisen median kautta. Myös koulut, nuorisotilat ja tapahtumat ovat hyviä paikkoja tavoittaa nuoria.
 
Kun jaosto on luotu ja nuoret innoissaan mukana, on hyvä ohjeistaa ryhmä toiminnan alkuun. Toimintaperiaatteet, toimintasuunnitelma ja muut viralliset asiat tulee käydä läpi ja nuoret on hyvä kouluttaa uusiin rooleihinsa.

Askeleet kokosi Alisa Tiala