Blogi #12 - Discord

Tällä kertaa blogissa käsitelläänkin hieman erilaista sivustoa ja ohjelmaa kuin tähän mennessä. Discord on videopeliyhteisöille suunniteltu pikaviestintä- ja keskustelusovellus, mutta sen voi ottaa käyttöön kuka vain – voit luoda henkilökohtaisen tunnuksen esim. omalla nimelläsi tai vaihtoehtoisesti käyttää nimimerkkiä jolloin sinun ei tarvitse käyttää ylimääräistä aikaa rekisteröitymiseen.

Discord on kattava ohjelma missä voidaan vaihtaa kuulumisia perinteisesti kirjoittamalla, mutta siellä saa myös äänenkin kuuluviin kuten esim. Skype-puhelussa. Tässä tapauksessa voidaan Discordin toimivan ns. Chatti-palveluna. Kyseinen ohjelma on saatavilla ainakin tietokoneille, tableteille ja puhelimille mutta tässä kirjoituksessa keskitymme ohjeiden avustuksella ottamaan käyttöön tietokoneella.

Kuten yllä olikin jo maininta niin Discordia on mahdollista käyttää kahdella eri tapaa, ja ohjeet tulevatkin kattamaan molemmat mahdollisimman hyvin. Aloitetaan ensin yksinkertaisemmasta versiosta eli Internet-selaimella toimivasta ohjelmasta.

Mainitaan tässä vielä sen verran, että vaikka Discord-tunnus voidaan tehdä omalla nimellä niin siihen ei välttämättä kannata esim. sukunimeä lisätä, pelkkä etunimi riittää. Mikäli etunimeä ei jostain syystä hyväksytä niin voi perään laittaa esim. toisen nimen tai sukunimen ensimmäisen kirjaimen. Näin säilyy kuitenkin henkilöllisyyskin turvassa :)

Silta Yhteisöklubin Discord-kanavalle pääset klikkaamalla seuraavaa osoitetta:

https://discord.gg/J6SyPrPaak

Klikkaamalla kyseistä osoitetta, tietokoneesi avaa automaattisesti seuraavanlaisen näkymän

Kohtaan käyttäjänimi voit laittaa oman etunimen tai haluamasi kuvitteellisen nimimerkin, klikataan ruksi kohtaan ”Olen lukenut ehdot” ja painetaan Jatka. Tämän jälkeen Discord pyytää sinua syöttämään syntymäaikasi. Ohjelma pyytää iän sen takia, koska joissain maissa on määritelty minimi-ikä sen käytölle (Suomi / 13-vuotias)


Sen jälkeen kun olet syntymäpäivän syöttänyt, sivusto tarjoaa hieman hämäävästi rekisteröitymistä, mutta se ei ole tässä tapauksessa pakollista. Voit painaa hiiren vasemmalla kuvan vierestä jolloin rekisteröinti poistuu ruudulta. 

HUOM! Sinun ei ole pakollista rekisteröidä tiliä, mikäli et halua.


Tämän jälkeen tulisi avautua alta löytyvän näköinen ruutu ja Discord on tältä erää valmis käytettäväksi. Vielä ei kuitenkaan perehdytä itse käyttöön vaan käydään vielä toinen asennustapa läpi. 


Toinen vaihtoehto on ladata Discord-ohjelma tietokoneelle. Ohjelman voi turvallisesti ladata osoitteesta

https://discord.com/api/download?platform=win

Sivu avaa automaattisesti latauksen ja eteen pitäisi ilmestyä alta löytyvä ruutu

Kyseessä on asennustiedosto joka asentaa ohjelman tietokoneelle jolloin se löytyy aina tietokoneen muistista. Painetaan Tallenna tiedosto.

Kun tiedosto on ladannut loppuun, avataan se seuraavan kuvan mukaisesti esim. Mozilla Firefoxilla oikeasta yläkulmasta. Eri selaimella käytettäessä lataus saattaa näkyä ikkunan alalaidassa.


Asennus lähtee tämän jälkeen itsestään käyntiin ja ohjelma lataakin hetken automaattisesti päivityksiä, jonka jälkeen eteen aukeaa seuraava ikkuna

Tässä vaiheessa olettaen, ettei tunnuksia Discordiin vielä löydy niin klikataan hiirellä kohdasta Rekisteröidy. Ohjelma pyytää sinua syöttämään seuraavat tiedot: Sähköposti, käyttäjänimi, salasana ja syntymäaika. Klikataan ruksi ruutuun ”Olen lukenut ehdot” ja painetaan Jatka.

Tästä lähtee äsken syöttämääsi sähköpostiosoitteeseen uusi viesti, mikä on suositeltavaa käydä vahvistamassa. Ilman vahvistamista tili saatetaan poistaa ilman varoitusta eikä välttämättä kaikki Discordin ominaisuudet ole käytettävissä. Saapuneen sähköpostin tulisi näyttää seuraavanlaiselta

Näillä tiedoilla voit varmistua vahvistuspyynnön tulleen oikeasta osoitteesta. Vahvistuksen jälkeen sinulla on oma Discord-tunnus joka pysyy käytössäsi niin kauan kunnes poistat sen. Tunnuksen avulla sinulle jää käydyt keskustelut, kanavat ja asetukset talteen jolloin niitä ei tarvitse jokaisella käyttökerralla hakea uudelleen.

Tällä ohjeella päästään käyttämään joko Internet-selaimella toimivaa tai sitten lataamaan kyseinen ohjelma omalle tietokoneelle. Discord-ohjelmalla voidaan kätevästi käydä keskusteluita niin kirjoittamalla kuin keskustelemalla ääneen yksittäisten henkilöiden tai koko ryhmän kanssa, sinne voidaan lisätä kuvia muiden nähtäväksi tai kysyä apua vaikkapa tietoteknisissä ongelmissa.

Myöhemmin blogissa sitten käsitellään itse ohjelman käyttöä, käydään läpi, kuinka voidaan keskustella yhden henkilön kanssa tai kuinka esim. kirjoitetaan koko Silta Yhteisöklubin ryhmälle.

Minut tavoittaa ja löytää Discordista Silta Yhteisöklubilta nimellä Markus SILTA tai vaihtoehtoisesti voi olla yhteydessä Sakuun. Yksityisviestinkin voi lähettää tunnisteella Markus SILTA#9953, siitä tarkemmin sitten seuraavassa ohjeessa.

Minut tavoittaa tarvittaessa sähköpostilla markus.porttila@siltakokkola.fi ja autan mielelläni aikatauluni puitteissa. 

Ensi kertaan! :)