Blogi #13 - Discordille jatkoa

Päivitetty 18.5.2021

Hei ja tervetuloa jälleen uuden blogikirjoituksen pariin! Tällä kertaa kirjoitus jatkaa siitä mihin viimeksi jäimme eli perehdymme tarkemmin Discord-ohjelmiston käyttöön. Olen tehnyt ohjeet ohjelman perusteella eli pieniä eroavaisuuksia saattaa löytyä internet-selaimella käytettävään versioon, korjaan ja lisään niitä tarpeen mukaan :)

Aloitetaan siitä tärkeimmästä eli Silta Yhteisöklubin-kanavalle yhdistämisestä. Internet-selaimella Discordin tulisi yhdistää sinne automaattisesti linkkiä klikkaamalla, mutta ohjelmalla se täytyy erikseen käydä lisäämässä, joten se on hyvä suorittaa ensimmäisenä, jotta saadaan yhteys muodostettua.

Discord aukeaa tämän näköisenä ja nyt lisätään Silta Yhteisöklubi sinun ohjelmaasi. Punaisen nuolen osoittamasta kohdasta löytyy ”+ - merkki”, jota painetaan kerran hiiren vasemmalla.

Eteen aukeaa ikkuna:

(Tässä vaiheessa on mahdollista luoda myös kokonaan oma keskustelukanava, mutta siihen ei tällä hetkellä perehdytä sen enempää)

Punaisella alueella merkitystä kohdasta painetaan Liity palvelimelle, jolloin tulee seuraavanlainen

Tässä vaiheessa tarvitaan Silta Yhteisöklubin oma Discord-osoite / linkki jota käytetään:


https://discord.gg/J6SyPrPaak


Osoitetta voi klikata hiiren vasemmalla jolloin sen tulisi viedä sinut automaattisesti Discord-ohjelmaan ja avata Silta Yhteisöklubin keskustelut. Mikäli näin ei kuitenkaan tapahdu, voidaan se perinteisesti ”maalata” pitämällä hiiren vasenta painiketta pohjassa ja vetämällä hieman sivuun jolloin kirjaimet vaihtavat väriä. Kun koko osoite on maalattu, klikataan hiiren oikealla painikkeella ja painetaan kopioi.

Tämän jälkeen vaihdetaan takaisin Discordiin ja klikataan hiiren oikealla punaisella merkitylle alueelle ja listasta valitaan, liitä ja painetaan ”Liity palvelimelle”-painiketta.

Katsotaan sitten hieman tuota keskustelua, miten se Discordissa toimii.

Tärkein yllä olevasta kuvasta on keskimmäinen laatikko missä lukee TESTI. Siihen voidaan kirjoittaa päivän kuulumiset ja lähettää eteenpäin. HUOM! Viesti menee koko yhteisön jäsenille, joten mitään henkilökohtaista ei siihen kannata laittaa.

Plus-merkistä voidaan lisätä liitetiedostoja aivan kuten sähköpostissa.

Oikealla olevasta GIF-nappulasta voi tarvittaessa etsiä fiilikseen sopivan animaation, jos ei mitään sanottavaa löydy. Sen vierestä löytyy myös emojit / hymiöt. Lahjapaketti avaa maksuikkunan jolla voidaan tilata hieman lisäominaisuuksia joka mm. pyytää pankkikortin numeron maksua varten. Tilaaminen on kyllä turvallista, mutta tässä vaiheessa en näe sitä oleelliseksi, joten sen enempää en ohjeissakaan siihen tartu.

Keskustelusta sen verran vielä, että kanava vaikuttaa myös siihen missä sitä keskustellaan.

Valkoisella ja näkyvämmällä tekstillä merkattu teksti tarkoittaa sitä mihin sinun viestisi lähtee. (Kuvassa se on aamukahvit-kanava) Tällä hetkellä näitä ei ole montaa, mutta tulevaisuudessakin voi olla useampi kappale, koska se selkeyttää keskustelua.

Eli pähkinänkuoressa jos aloitat keskustelun toisen henkilön kanssa, kirjoitathan samalla kanavalle. Tekstit jäävät talteen molempiin kanaviin, mutta kun kirjoitetaan samalle, niin kummankaan ei tarvitse pomppia kanavalta toiselle vaan kirjoittelu pysyy sujuvana :)

HUOM! Kanavat ovat nyt muuttuneet eikä ole enään vastaava kuvan kanssa, periaate on kuitenkin sama.

Käydään tässä välissä tarkistamassa pari tärkeää juttua asetuksista niin voidaan sen jälkeen hieman perehtyä kommunikointiin äänen avulla. Asetukset tosiaan aukesivat pienestä rattaasta oman käyttäjänimen vierestä

Eteen pitäisi aueta valtavan pitkä lista eri asioita, mutta se mihin haluamme keskittyä löytyy Ääni ja video. Tässä vaiheessa mainittakoon, että asetuksista löytyy vaikka ja mitä. Discordia on helppo mukauttaa mieluisakseen esim. ulkoasun ja äänien osalta, sillä voidaan muokata paljon peleihin liittyviä asioita ja paljon muuta, mutta kuten sanoin niin keskitytään tältä erää vain tärkeimpään.

Tältä tulisi näyttää ääniasetusten oletuksena.


Syöttölaite = Mikrofoni (Ei tarvetta muuttaa, mikäli sinulla ei ole erillistä mikrofonia)

Ulostulolaite = Kaiuttimet (Oletuksena esim. läppärin / kannettavan oma kaiutin)

Voimakkuuksiin ei yleensä tarvitse erikseen koskea paitsi, jos kaiuttimesta ei tahdo kuulla tai jos toinen osapuoli kertoo mikrofonin olevan hiljaisella. Oletuksena kuitenkin mikrofoni on säädetty maksimiin.

Tässä vaiheessa on myös kätevää testata mikrofonia kohdasta ”Tehdään tarkistus”. Mittari värähtää sitä mukaan, kuinka selkeästi ääni kuuluu.

Jos sinulta löytyy esim. langattomia / Bluetooth-kuulokkeita mitä haluaisit käyttää eikä ääntä tahdo kuulua niin voit kokeilla Syöttö- ja ulostulolaitteen vetovalikosta eri vaihtoehtoja. Kokeilin omalla kannettavalla tietokoneellani ääntä ja kuvaa, missä kaikki asetukset ovat alkuperäisenä ja kaikki toimi hyvin. Toimimattomat laitteet ja asetukset ovat kuitenkin hieman tapauskohtaisia ja joskus niitä joutuu selvittämään.

Pienenä lisänä voit vielä tarkistaa Videoasetukset samalla, että kameran vetovalikossa on kannettavan tietokoneen kamera valittuna. Kokeilu onnistuu samalla tavalla painamalla sinistä painiketta Kokeile videota. Tässä vaiheessa videota on hyvä kokeilla, kun kukaan muu ei sitä vielä näe, ainoastaan käyttäjä itse.

Käydään vielä tekemässä yksin vapaaehtoinen muutos asetuksista kohdasta Windows-asetukset

Nämä ovat hiukan käyttäjäkohtaisia asetuksia mistä kukin tykkää, mutta pidän omassani punaisella merkittyä asetusta päällä. Asetus muuttaa sen, kun käynnistän tietokoneeni niin Discord jää latautumaan taustalle auki eikä pompi heti ensimmäisenä ruudulla.

Mikäli et halua ohjelman käynnistyvän tietokoneen yhteydessä ollenkaan niin voit napsauttaa ylimmän asetuksen pois päältä. Tällöin Discord täytyy aina käsin käynnistää pikakuvakkeesta eikä se käynnisty automaattisesti.

Pienenä selvennyksenä vielä

Vihreä = Päällä

Harmaa = Pois päältä

Yhtenä pienenä vinkkinä voisin asetuksiin liittyen antaa mikä myös itselläni on käytössä. Discordin ylälaidasta löytyy kolme painiketta:

Klikkaamalla kellon kuvaa se ”mykistää” koko kanavan tarkoittaen sitä, että sinulle ei tule ilmoituksia aina uudesta viestistä. Muuten Discord saattaa piipata taustalla, jos joku muu lähettää sinne viestejä.

Lisäksi pinnin / neulan kuva näyttää ns. esille nostetut / tärkeät viestit mikäli kanavalta sellaisia löytyy, mutta ainakaan vielä tällä hetkellä ei sellaista ole.

Viimeinen painike piilottaa / näyttää vain käyttäjälistan ohjelman oikeasta reunasta.

Katsotaan vielä tähän loppuun yksityisviestin lähettäminen ja siihenkin on oikeastaan muutamia eri tapoja, mutta käydään tässä läpi se helpoin ja nopein tapa.

Valitaan oikealta laidasta nimi- tai käyttäjäluettelesto henkilö kenelle halutaan viesti lähettää, painetaan nimen kohdalta hiiren oikealla painikkeella ja valitetaan punaisella merkitty Viesti

Painallus vaihtaa Discord-näkymää yksityisviestiin jolloin voit lähettää suoraan käyttäjälle haluamasi viestin. 

Ja näin!

Mikäli kaikki on mennyt tähän asti nappiin niin sinulla tulisi olla tietokoneella toimiva Discord-ohjelma, asetukset kunnossa ja perus osaaminen sen käyttöön. Näitä ohjeita seuraamalla varmasti onnistuu kirjoittaminen Silta Yhteisöpalvelimen kanavalle ja taas on tullut opittua uutta :)

Toivonkin että mahdollisimman moni on lukenut ohjeet tänne asti ja uskaltautuu kokeilemaan Discordia, koska se on laaja ja hieman ehkä totutusta erilainen ohjelma käyttää. Se toimii mahtavasti juurikin näin epidemian aikaan kun sosiaalinen kanssakäyminen on haastellisempaa joten virtuaaliset kokoontumispaikat ja keskustelut auttavat asiaa.

Mikäli vastaan tulee ongelmia tai haluat muuten välittää palautetta niin minut tavoittaa sähköpostilla markus.porttila@siltakokkola.fi

Toivotan lämpimää kesän odotusta!