Blogi #2

Omat tiedot Internetissä

Heti tässä aluksi on hyvä käydä läpi, että mistä kaikkialta löytyy omia henkilökohtaisia tietoja netistä. Näille sivustoille kirjautuessa tarvitsee aina pankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta, eli vahvaa tunnistautumista, jotta pääsee tutkimaan tietojaan. Siten tiedot eivät näy kenellekään muulle, ja vain sinä pääset niitä tutkimaan.

KELA

Kelan sivuilta löytyvät kaikki tukihakemukset ja myönnetyt tuet. Toisin sanoen Kelan sivuilta löytyy kaikki Kelaan liittyvät tiedot. Kirjautumalla henkilöasiakkaan asiointipalveluun (kohdat 1. ja 2. kuvassa 1.), voi tutkia omien hakemusten päätökset.

Kuva 1.

Kelan sivuille kirjautuminen:

Kirjautuminen tapahtuu osoitteesta https://www.kela.fi/

Tämän jälkeen valitaan oma pankki, josta löytyy omat pankkitunnukset, eli samat tunnukset, joilla kirjaudutaan omaan verkkopankkiin. Myös mobiilivarmenne löytyy täältä. Sivu ohjaa sen jälkeen automaattisesti oman pankin kirjautumissivulle ja ohjeistaa kaiken.

On tärkeää, että missään vaiheessa ei paina takaisin päin nappia tai uudelleen lataus nappia, sillä vahvan tunnistautumisen jälkeen sivusto ohjaa automaattisesti Kelan omalle asiointi sivulle. Kun kaikki on hoidettu, tulee muistaa kirjautua ulos, mikä tapahtuu sivun oikeasta yläreunasta.

Lisätietoa ja ohjeita Kelan sivuista ja asiointipalvelusta löytyy osoitteesta https://www.kela.fi/asiointi

Kuva 2.

VERO

Kuten arvata saattaa, Vero.fi -sivulta löytyvät kaikki verotiedot, mutta sieltä voi myös muuttaa erilaisia tietoja, kuten tilinumeroa, jolle veronpalautukset maksetaan. Tietojen muuttamisen lisäksi Vero.fi -sivulta löytyvät verotus tiedot, verokortit ja vähennykset ja paljon muuta.

Kirjautuminen Vero.fi -sivulle:

Kirjautuminen Veron sivuille tapahtuu osoitteesta https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/ ,joka on etusivu (kuva 2.).

Tämän jälkeen kirjautuminen tapahtuu normaalisti vahvalla tunnistautumisella, verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella (kuva 3.). Kun kirjautuminen on valmis, valitaan, että hoidetaanko omia asioita, jonkun toisen asioita vai yrityksen asioita. Valinnan jälkeen voi tutkia niitä tietoja, jotka on valinnut. Jos omia tietoja tutkii, löytää enemmän vaihtoehtoja heti omalta sivulta, kun painaa kohdasta kaikki toiminnot (kuva 4.). Uloskirjautuminen sivun oikeasta yläreunasta tärkeää!

Lisätietoja Veron sivuista löytyy osoitteesta https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/yhteystiedot-ja-asiointi/asioi-verkossa/tietoa-omaverosta/k%C3%A4ytt%C3%B6ohjeet/


Seuraavassa blogissa käsittelemme sähköpostin luontia! 

Kuva 3.
Kuva 4.