Blogi #4

Gmail-sähköpostin käyttäminen

Tämän kertaisessa blogissa tutustumme hieman tarkemmin Gmailin ominaisuuksiin sekä käyttöön. Aiemmissa julkaisuissa olemme jo käyneet läpi, kuinka Gmailin sähköpostin voi luoda. Aiemman julkaisun löydät TÄÄLTÄ.

Gmail-sähköpostin käyttö:

Kuten jo aiemmin on käyty läpi, kun luot Gmail-tilin, luot samalla Google-tilin, jonka yksi osanen on Gmail-sähköpostitili. Siksi luomisen jälkeen ensimmäinen ruutu on Google-tilin yleisasetukset. Painamalla oikean ylänurkan 9 pisteen rykelmästä (katso kuva 1) pääset mm. Gmail-sähköpostiisi.

Kuva 1. Oikeasta ylälaidasta on löydettävissä valikko, josta pääset valitsemaan käytettävän Google-palvelun.

Gmail sähköpostinäkymä on hyvin selkeä; vasemmalla löytyy kaikki kansiot, keskellä on itse sähköpostit ja oikeassa reunassa muita palveluita kuten Googlen kalenteri. Uuden sähköpostiviestin kirjoittamiseen tarkoitettu nappi (katso kuva 2) löytyy sivun vasemmasta ylänurkasta.

Postilaatikko -kansiosta on löydettävissä sinulle saapuneet viestit. Lähetetyistä vastaavasti löytyy sinun itsesi lähettämät viestit. Viestit, joita olet aloittanut kirjoittamaan, mutta et vielä ennättänyt lähettää, löytyy luonnokset -kansiosta. Tähdellisistä löytyvät sinun itsesi tähdellä tärkeäksi merkkaamat viestit. 

Voit muokata näkymääsi asetuksista, jonne pääset asetuksien hammasrattasta. (Katso kuva 2, oikea yläkulma)

Kuva 2. Kuvan vasemmassa yläkulmassa on ympyröitynä kohta "Kirjoita". Painamalla tästä pääset kirjoittamaan uutta sähköpostiviestiä. Vasemmassa yläkulmassa on ympyröitynä asetuksien hammasratas.

Kun haluat lukea viestin, paina ensin postilaatikkoa, sitten haluamasi sähköpostin kohdalta, tekstin päältä. Sähköposti avautuu keskelle ruutua. 

Sähköpostin yläpuolella, vasemmalla, löytyy logoja (katso kuva 3), joiden päälle voi viedä hiiren ja sieltä löytyy lisätietoa mitä mistäkin logosta tapahtuu. Esimerkiksi "Poista" -painikkeesta poistat sinulle saapuneen sähköpostiviestin. Vastaavasti "Ilmoita roskapostista" -painikkeella voit ilmoittaa, jos sähköpostilla yritetään kalastella tietojasi tai sähköposti on sopimaton. 

Myös sähköpostiviestin oikeassa yläreunassa on logoja (kuva 3), joiden sisältöön voit tutustua viemällä hiiren osoittimen niiden päälle. Oikealla olevista logoista sinun on mahdollista merkitä viesti tärkeäksi tähdellä tai vastata siihen. Kolmen pisteen takaa löytyy jälleen lisää vaihtoehtoja, kuten tulosta, poista viesti tai lähetä edelleen.

Kuva 3. Sähköposti sisältää useita eri ominaisuuksia. Voit poistaa tai merkitä saapuneen sähköpostin tärkeäksi yhdellä painalluksella

Sähköpostiviestin kirjoittaminen

Viestikentän yläpuolella kulkee kaksi vaakasuuntaista viivaa, joista ylemmälle sinun tulee kirjoittaa sähköpostiviestin vastaanottaja. Alemmalle viivalle tulee kirjoittaa sähköpostin aihe. Tämän jälkeen kirjoita viestisi alla olevaan suurempaan kenttään.

Sähköpostiviestiä kirjoittaessasi sinulla on käytössäsi useita eri vaihtoehtoja ja tyylejä. Voit alla olevan kuvan (kuva 4) esimerkin mukaan muokata tekstiäsi eri väreillä, fonteilla ja kuvilla. Voit myös tarvittaessa tehdä taulukkoa. 

Kun olet kirjoittanut sähköpostisi valmiiksi ja merkinnyt viestille vastaanottajan sekä aiheen, voit lähettää sähköpostin painamalla vasemmassa alakulmassa olevaa painiketta "Lähetä". 

Kuva 4. Sähköpostiviestin sisältöä voidaan räätälöidä.

Gmailiin kannattaa ehdottomasti tutustua, jotta löytää kaikki itselle tärkeät ominaisuudet, ja voi niitä hyödyntää mahdollisimman hyvin. 

Vuoden 2021 ensimmäisessä blogissa käsittelemme Outlook sähköpostia! 

Hyvää joulun odotusta!